Search The Query

gdzie kupić prawdziwy ser feta

0Shares
gdzie kupić prawdziwy ser feta

Najlepszym miejscem, aby kupić prawdziwy ser feta, jest sklep oferujący produkty z certyfikatem ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia), pochodzące z Grecji, a także specjalistyczne delikatesy z żywnością śródziemnomorską. Taki ser można znaleźć również w wybranych supermarketach w działach z importowaną żywnością, a także w sklepach internetowych z greckimi produktami.

Czym jest prawdziwy ser feta?

Feta to tradycyjny grecki ser o intensywnym, lekko słonym smaku i charakterystycznej kremowej konsystencji. Według przepisów UE, aby ser mógł nosić nazwę „Feta”, musi pochodzić z wybranych regionów Grecji oraz być wytwarzany w minimum 70% z mleka owczego i maksymalnie 30% mleka koziego.

„Feta jest jednym z najstarszych serów na świecie, a jej korzenie sięgają co najmniej VIII wieku p.n.e., kiedy to opisywana była w Homerowej Odysei.”

Gdzie kupić oryginalny ser feta?

1. Sklepy stacjonarne

  • Delikatesy greckie – oferują produkty sprowadzane prosto z Grecji, często od małych, rodzinnych producentów.
  • Supermarkety premium – takie jak delikatesy w dużych sieciach handlowych, mają często dział z importowanymi serami.

2. Sklepy internetowe

Coraz więcej sklepów online specjalizuje się w dostarczaniu oryginalnych, certyfikowanych produktów greckich. W ich ofercie można znaleźć sery pakowane próżniowo, które zachowują świeżość przez długi czas.

„Chroniona Nazwa Pochodzenia oznacza, że ser jest wytwarzany wyłącznie z mleka pochodzącego z określonego obszaru geograficznego i według tradycyjnych metod.”

Jak rozpoznać oryginalną fetę?

Oto kilka wskazówek, które pomogą odróżnić prawdziwy ser feta od jego imitacji:

  • Szukaj oznaczenia ChNP na etykiecie.
  • Sprawdź skład – powinno to być mleko owcze i/lub kozie, sól, podpuszczka i kultury bakterii mlekowych.
  • Oryginalna feta ma zwykle bardziej kremową konsystencję i intensywniejszy aromat niż sery typu „sałatkowego”.

Ciekawostki

„Do produkcji oryginalnej fety nie można używać mleka krowiego – jest to surowo zabronione przez przepisy certyfikacyjne.”

W wielu krajach spotkasz sery nazywane potocznie fetą, jednak w Unii Europejskiej termin ten jest prawnie chroniony i może go używać wyłącznie produkt spełniający określone wymagania jakościowe i pochodzeniowe.

0Shares