Najlepszym miejscem, aby kupić prawdziwy ser feta, jest sklep oferujący produkty z certyfikatem ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia), pochodzące z Grecji, a także specjalistyczne delikatesy z żywnością śródziemnomorską. Taki ser można znaleźć również w wybranych supermarketach w działach z importowaną żywnością, a także w sklepach internetowych z greckimi produktami.
Czym jest prawdziwy ser feta?
Feta to tradycyjny grecki ser o intensywnym, lekko słonym smaku i charakterystycznej kremowej konsystencji. Według przepisów UE, aby ser mógł nosić nazwę „Feta”, musi pochodzić z wybranych regionów Grecji oraz być wytwarzany w minimum 70% z mleka owczego i maksymalnie 30% mleka koziego.
„Feta jest jednym z najstarszych serów na świecie, a jej korzenie sięgają co najmniej VIII wieku p.n.e., kiedy to opisywana była w Homerowej Odysei.”
Gdzie kupić oryginalny ser feta?
1. Sklepy stacjonarne
- Delikatesy greckie – oferują produkty sprowadzane prosto z Grecji, często od małych, rodzinnych producentów.
- Supermarkety premium – takie jak delikatesy w dużych sieciach handlowych, mają często dział z importowanymi serami.
2. Sklepy internetowe
Coraz więcej sklepów online specjalizuje się w dostarczaniu oryginalnych, certyfikowanych produktów greckich. W ich ofercie można znaleźć sery pakowane próżniowo, które zachowują świeżość przez długi czas.
„Chroniona Nazwa Pochodzenia oznacza, że ser jest wytwarzany wyłącznie z mleka pochodzącego z określonego obszaru geograficznego i według tradycyjnych metod.”
Jak rozpoznać oryginalną fetę?
Oto kilka wskazówek, które pomogą odróżnić prawdziwy ser feta od jego imitacji:
- Szukaj oznaczenia ChNP na etykiecie.
- Sprawdź skład – powinno to być mleko owcze i/lub kozie, sól, podpuszczka i kultury bakterii mlekowych.
- Oryginalna feta ma zwykle bardziej kremową konsystencję i intensywniejszy aromat niż sery typu „sałatkowego”.
Ciekawostki
„Do produkcji oryginalnej fety nie można używać mleka krowiego – jest to surowo zabronione przez przepisy certyfikacyjne.”
W wielu krajach spotkasz sery nazywane potocznie fetą, jednak w Unii Europejskiej termin ten jest prawnie chroniony i może go używać wyłącznie produkt spełniający określone wymagania jakościowe i pochodzeniowe.